TRABZON KİTAPLARI TANITIM ETKİNLİĞİ
Trabzonda Kitap EtkinliğiEski Devlet Bakanı, Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak’ın katkılarıyla 2008-2011 tarihleri arasında yayımlanan “Trabzon Kitapları Tanıtım Etkinliği” 12 Kasım 2011 Cumartesi günü Trabzon Sanatevi’nde gerçekleştirildi.
Saat 15.00’te başlayan etkinliğe gazeteci-yazar Sadık Albayrak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, KTÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız’ın yanı sıra Sanatevi’nin oluşumunda yer alan 11 sanat derneğinin başkanı ile Trabzon’un sanatçıları, yazarları ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyen katıldı.
Program, kısa bir girişten sonra Araştırmacı- Yazar Veysel Usta’nın anlatımı eşliğinde 1916’da Trabzon’un Ruslar tarafından işgal edilmesi konulu dokümanter görüntülerin sunumuyla devam etti. Rusya arşivlerinden elde edilen bu görüntülerde, Rus donanması tarafından Trabzon kıyılarının bombalanması, işgal ordusunun karaya çıkışı, Sürmene ve Trabzon’u işgalleri gibi konular işlenmişti. Görüntüleri dönemin tarihsel olaylarıyla yorumlayan Veysel Usta, Trabzon tarihinin en dramatik dönemi olan ve ikiyüzbin Müslüman Türk’ün yaşamını yitirdiği işgal ve muhacirlik yıllarının; hatıratlar, tanıklıklar ve belgeler eşliğinde bir belgesele dönüştürülerek tarih bilincine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Daha sonra kitaplarının tanıtımı amacıyla yazarlar adına Trabzon’da Spor adlı iki ciltlik kitabın yazarlarından biri olan Prof. Dr. Hikmet Öksüz söz alarak: Trabzon’da spor kulüplerinin kurulma sürecinden, İdman Ocağı, İdman Grubu, Necmiati kulüplerinin milli mücadele yıllarında tesis edildiğinden bahsetti. Bu kulüplerin kurucularının aynı zamanda ulusal bağımsızlık mücadelesine büyük destek veren Trabzon’un daha çok öğretmen kökenli gençleri olduğuna değinen Öksüz, bu kulüplerde yalnızca spor yapılmadığını, müzikten resime, tiyatrodan sinemaya kadar sosyal hayatın çeşitli alanlarında da öncü rol oynadığını ifade etti. 1967 yılında kurulduğu tarihten itibaren Anadolu Efsanesi olarak adlandırılan Trabzonspor’un da milli mücadele döneminde kurulan bu kulüplerin mirasını devraldığını belirten Hikmet Öksüz, yerel ve ulusal bir dayanışma ruhunun temelini atan bu kulüplerin ülkemizin 1939 yılında yaşadığı büyük Erzincan depremi felaketinde bir araya gelerek Erzincanlıların yaralarını sarmak için seferber olduklarını ifade etti.
Daha sonra söz alan Milli Mücadele Döneminde Trabzon’da Belediye ve Belediyecilik adlı kitabın yazarı KTÜ Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Rahmi Çiçek; Osmanlı’dan Cumhuriyete geçiş döneminin en önemli dönüşüm alanlarından birinin yerel yönetimlerde gerçekleştirildiğini, bu bağlamda Trabzon belediyesinde ve hizmetlerinde de yeniden yapılanma sürecinin yaşandığına değindi. Bir yandan milli mücadele yıllarının yaşandığı ve ülkenin maddi, manevi bütün kaynaklarının cephelere sevk edildiği bu günlerde Trabzon’da bir yandan kısa bir süre önce yaşanan muhacirlik ve Rus işgalinin yarattığı tahribat ve travmanın giderilmeye çalışıldığından bahseden Rahmi Çiçek, bu yıllarda kentte yapılmaya çalışılan altyapı girişimlerinden de söz etti ve Trabzon’un tarih boyunca Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri olduğunu ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’e dönüşümünün de merkez-çevre ilişkileri bağlamında gerçekleştiğini söyledi.
Daha sonra Trabzon’un 22 mahallesini konu edinen ve “Kalekapı” semti kitabının yazarı olan karikatürist-yazar Adnan Taç kürsüye gelerek semt kitaplarının yazım sürecinden bahsettikten sonra yazılan 22 adet kitapta Trabzon kentinin değerlerinin günümüz okurlarıyla buluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti. Bu çalışmalara katkılarından dolayı başta Faruk Nafız Özak olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Gazeteci-Yazar Murat Taşkın konuşmasında kendi kaleme aldığı “3 Kefeli Terazi” adlı kitapta anlattığı Trabzon’un üç önemli isminden söz etti. Bunlardan biri olan Gazeteci- öykücü Ziyat Nemli’nin hayatı ve çalışmalarına değinen Murat Taşkın, Trabzon’un ülkemizde en fazla sporcu ve sanatçı yetiştiren kentlerinin başında geldiğini çeşitli örneklerle açıkladı.
Faruk Nafız Özak’ın desteğiyle yayımlanan Trabzon Kitapları adına yapılan konuşmalardan sonra kürsüye gelen Gazeteci-Yazar İhsan Öksüz, kendisinin Şenol Güneş hakkında yazdığı biyografik kitaptan sonra halen Ahmet Suat Özyazıcı hakkında da bir kitap çalışması yaptığından söz ederek Özyazıcı’nın Trabzonspor’un yaratıcısı olduğunu, bu kitaptan sonra Trabzon sporunun temel taşlarından başkaları hakkında da çalışmaları olacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.
Daha sonra, ülkemizin önemli gazetecilerinden biri olan ve programa konuk olarak katılan gazeteci-yazar-mütefekkir Trabzonlu Sadık Albayrak kürsüye gelerek İstanbul’da yaşayan bir Trabzonlu olarak doğduğu ve ilk-orta öğrenimini tamamladığı Trabzon’dan hiç kopmadığını, Trabzon kenti hakkında yapılan kitap çalışmalarını büyük bir beğeniyle izlediğini söyledi. Bir memleketin yerel tarihi yazılmadan genel tarihinin yazılmayacağını belirten Sadık Albayrak “Bu bakımdan bu etkinliklerin daha da ileri taşınması gerekir. Bu tür kültürel faaliyetleri yapmamız hepimizi boynunun borcudur. Kültür etkinlikleriyle değerlerimizi ön planda tutalım” dedi. Trabzon’un tarih boyunca yetiştirdiği değerlerin kitap çalışmalarıyla ortaya koyulmasını ve mazi, hal ve ati arasında bir kültür bağı kurulmasını çok önemli bulduğunu belirten Albayrak, yapılan bu çalışmaları takdirle karşıladığını ifade ettikten sonra bu çalışmalara destek veren Eski Devlet Bakanı Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak’a teşekkür etti.
Ardından kürsüye gelen Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, “Okudum, ’okuyamıyorsun’, yani ‘oyunu okuyamıyorsun’ dediler, konuştum, ‘konuşamıyorsun’ dediler, yazmaya hiç girmedim, “bir şey demesinler diye” konuşmasına başladı. Güneş, herkesin kendi işini yapması gerektiğini de vurgulayarak, şunları söyledi: “Herkes işini çok iyi yapmalı. Ben de kendi işimi yapıyorum. Türkiye’nin iyi bir Trabzon’a, Trabzon’unda birlik beraberliği ihtiyacı var. Yaşım 10 aynı şeyi söyledim, yaşım 59 yine aynı şeyi söylüyorum. Herhalde mesafe alamadık. Buna çok da üzülüyorum. Çocuklarımıza güzel şeyler sunmalıyız. Onlara, dostluğu barışı sunmalıyız. Bunun için de sporu ve sanatı birlikte kullanmalıyız. Yeni bir Trabzon kurmamız gerekiyor.”
Ardından kürsüye gelen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise, bu tür etkinliklerle birlikte Trabzon’un kültür ve sanat alanına katkı sağlayanlara teşekkür etti.
Bu konuşmaların adından kürsüye gelen Faruk Nafız Özak; Trabzon’un kültür ve sanat alanında çok önemli değerlere sahip olduğunu vurgulayan Özak, sanata ve sanatçıya büyük önem verdiklerini belirterek, “Trabzon’da kültür ve sanat alanında inanılmaz bir derinlik ve genişlik var. Trabzon’da her şey var ama kültür ve sanat ile ilgili bir kültür merkezimiz yok. Bunun için de çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda Trabzon’a çok fonksiyonlu yeni bir kültür merkezi kazandırılacaktır” diye kaydetti. Konuşmasını “Trabzon’da inanılmaz bir sanat anlayışı var. Trabzon öne çıkıyor, demek ki bu şehrin bir özelliği var. Bu şehre de borcumuz var. Bu işin maddi yönünde biz aracıyız. Değerli insanların katkıları ile bunları yaptık. Görevimizi yine tam yapamamanın mutsuzluğu içerisindeyiz. Yapamadığımız çok iş var. Medya mensuplarına sivil toplum önderlerine çok büyük görev düşüyor. Trabzon’da bir sanatçı kitap hazırlamışa da basamıyorsa bizim ayıbımız. Ressam çizip Ankara’ya getiriyorsa ve kimse gezip 2 resim almıyorsa bu bizim ayıbımız. Sanatseverlere minnet duymamız lazım” diye sürdürdü. Eski Bakan Özak, Trabzon’a kültür-sanat adamlarının eserlerinin sergilenebileceği büyük bir sanat müzesi yapacaklarından söz ederek bu kentin Bedri Rahmi gibi, Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Ayaz gibi dünya çapında sanatçılar yetiştirdiğini vurgulayarak “Böylesine kıymetli sanatçılar yetiştiren bu kente kuracağımız sanat müzesinin altyapısını EYOF sürecinde başlattık. Trabzon’da düzenlediğimiz ve Trabzon’dan yetişmiş Mustafa Ayaz, Süleyman Saim Tekcan, Yusuf Katipoğlu, Veysel Günay, Abit Güner, Adil Ocak, Alaybey Karaoğlu, Aydın Ayan gibi ressamlarımızı Trabzonlu sanatseverlerle buluşturduk. Bu sanatçılarımızın ürettiği eserlerden birer adet tabloyu, kuracağımız sanat müzesinin koleksiyonuna katmak üzere şimdiden bağış olarak aldık ve böylece sanat müzesinin çalışmasını başlatmış olduk” diye ifade etti. Özak, Trabzon kültürünün en önemli parçalarından birinin ata yadigârı el yazmalarımız olduğunu, dolayısıyla bunların uygun muhafaza ortamının sağlandığını belirterek bunları Trabzon’da muhafaza etmek için çalışacağını belirttikten sonra 1916’da yaşanan Rus işgali sırasında Rusya’ya götürülmüş olan 497 adet el yazması kitabın da Trabzon’a getirilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Sözlerini, ekonomi ve teknolojide gelişmenin yeterli olmadığını vurgulayarak sürdüren Özak “Kültür ve sanat alanında da gelişmiş olmanız lazım. Çok şükür Türkiye’de bu konuda çok önemli çalışmalar yapılıyor” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra davetliler, tanıtım etkinliği kapsamına giren yaklaşık elli kitabın sergisini gezdiler ve kitaplar üzerinde değerlendirmeler yaptılar.
Eski Devlet Bakanı, Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak’ın katkılarıyla 2008-2011 yılları arasında yayımlanan ve Trabzon Kitapları Tanıtım Etkinliği’nde tanıtımı yapılan kitaplar ve yazarlarının listesi aşağıdadır.