Milli Mücadele Yıllarında TRABZON’DA İTTİHATÇI BİR SİMA: KÂHYA YAHYA
Tarihte bazı simaların ayrı önemi vardır. Bunlardan biri olan Trabzon Kayıkçılar Kâhyası Yahya’nın yaşamı ve faaliyetleri üzerinde yeterli bir çalışma yapılmamıştır. Oysa Kâhya Yahya, II. Meşrutiyet, Mütareke ve Milli Mücadele yıllarının Trabzon ve çevresindeki en önemli ve etkili simalarından biridir. Enver Paşa-Mustafa Kemal Paşa-Mustafa Suphi mücadelesi bağlamında Milli Mücadele yıllarının kaynayan kazanı Trabzon’da nüfuzu ve gücü elinde bulunduran ve Temmuz 1922’de bir cinayete kurban giden Yahya, bugün dahi dönem tarihinin üzerinde en çok tartışılan kimliklerinden başında gelmektedir. Kimine göre gerçek bir kahraman, kimine göre derin bağlantıları olan ve karanlık işler yapan biridir. Her ne olursa olsun, özellikle Milli Mücadele döneminde adını sadece Trabzon ve çevresinde değil ülke düzeyinde duyurabilen bir sima olmayı başarabilmiştir.
Kâhya Yahya, kimdir, hangi aileden gelir, nerelidir, nüfuzunu nasıl elde etmiştir? Onun İttihat ve Terakki ve Teşkilat-ı Mahsusa ile ilişkisi hangi boyuttadır? II. Meşrutiyet ve Milli Mücadele dönemlerindeki, özellikle de Mustafa Suphi olayı ve Enver Paşa’nın Anadolu’ya girme mücadelesindeki rolü nedir? Kâhya Yahya, niçin, nasıl ve kimler tarafından öldürülmüştür? Elinizdeki kitap, bu sorulara yanıt verirken doğumundan ölümüne kadar onun biyografisine dair tafsilatlı ve güvenilir bilgileri de okuyucuya sunmaktadır.
Arşiv kaynakları, siciller, gazeteler, dergiler, resmi tutanaklar, tahkikat raporları, hatıralar, mektuplar, fotoğraflar gibi yazılı ve görsel belgeler bağlamında hazırlanan kitabın bilim dünyasına katkı sağlaması dileğiyle…
Satın Al