Yazım Kuralları
KARADENİZ İNCELEMELERİ DERGİSİ’NİN YAYIN İLKELERİ
1-Derginin dili Türkçedir. Ancak, anadili Türkçe olmayan araştırma-cıların gönderdiği yazılar, İngilizce olmak ve her sayıda iki makaleyi geçmemek kaydıyla yayımlanabilir. Yayımlanacak her yazının başında Türkçe, sonunda İngilizce özet ve bunların yanısıra Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler verilir. Özetler 100 ile 150’şer kelime arasında, anahtar kelimeler ise en çok 8’er kelime olmalıdır.
2- Karadeniz İncelemeleri Dergisi, Bahar ve Güz döneminde olmak üzere yılda iki kez yayımlanır.
3-Dergide; bilimsel makale, tercüme ve kitap eleştirileri yayımla-nacaktır. Makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış, akademik standartlara uygun ve özgün olmalıdır. Özel durumlar hariç sayfa sayısı 20’yi aşmamalıdır.
4-Dergi, hakemli bir yayındır. Gönderilen yazılar önce konu, sunuş tarzı ve teknik açıdan Yayın Kurulu tarafından incelenir. Yayımlanmaya uygun bulunanlar konunun uzmanı iki hakeme gönderilir. Hakem rapor-larının olumlu olması durumunda yayımlanır. Raporlardan birinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir ve onun kararına göre hareket edilir. Hakemler, raporlarında bazı hususların düzeltilmesini istemişlerse, düzeltmelerin yapılması için maka-leler yazara geri gönderilir. Yazar, hakem kararlarına katılmıyorsa nedenini açıklamalıdır.
5-Yazılarda, Türk Dil Kurumunun yazım kurallarına uyulması önerilir. Bununla birlikte, yazıların yazım kurallarından yazarları sorumludur.
6-Yazılar, basılı üç kopya ve disketleriyle birlikte gönderilmelidir.
7-Yazılar, IBM veya Macintosh uyumlu bilgisayarlarda MS Word adlı programla, normal metin için Times ya da Times New Roman fontu, transkripsiyon için Times’e dayalı herhangi bir fontla yazılmış olmalıdır. Transkripsiyonda kullanılan font diskete eklenmelidir. Metin 11 punto, dipnot 9 punto olmalıdır.
8-Dipnotlarda izlenecek yöntem:
Kaynaklarda: Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı, Basıldığı yer yıl, sayfa.
Örnek: Fethi Tevetoğlu, Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar, Ankara 1991, s.58.
Birden çok cildi olan eserlerde: Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı, Basıldığı yer yıl, cilt, sayfa.
Örnek: Kazım Karabekir, İstiklal Harbimiz, İstanbul 1998, I, 186.
Makalelerde: Yazar Adı Soyadı, “Makale adı”, Dergi Adı (veya kısaltması), cildi/sayısı, Baskı yeri ve yılı, sayfası.
Örnek: M. Orhan Okay, “Duanın Şiiri”, Türk Dili, LI/420, Ankara 1986, 504-511.
Dipnotlarda atıf yapılan eserin ilk geçtiği yerde tam künyesi verilmeli, daha sonraki yerlerde “a.g.e.,” şeklinde; eğer atıf yapılan makale ise “a.g.m.,” olarak kısaltılmalıdır. Yazar adı iptal edilmemeli, en azından baş harfi yazıl-malıdır. Kaynaklar dipnotlarda gösterildiği için ayrıca “Kaynakça”ya gerek yoktur. Eğer vermek zorunlu ise, yazar soyadı başa alınır, kitaplarda baskı yerinden önce yayınevi adı konarak yukarıda belirtilen sistem uygulanır.
Arşiv malzemelerinin kullanımında defter adları italik, belge tasnifleri ise normal karakter ile dizilmelidir.
9-Yazıların her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
10-Yazarlar, ad ve soyadları ile birlikte akademik unvanlarını ve görev yaptıkları kurum adlarını tam olarak belirtmelidirler. Ayrıca, kendileriyle iletişim kurulabilmesi için sürekli adreslerini, telefon numaralarını, varsa belgegeçer numarasını ve elektronik posta adreslerini vermelidirler.
11-Makale, tercüme veya eleştirisi yayımlananlara 10 adet ayrı basım ile bir adet dergi verilir.
12-Yayımlanmayan yazılar iade edilmez